Casella di testo: Parochieblad 

LAUW SINT-PETRUS 
 St.Benedictus  
Casella di testo: ST.-PIETER – LAUW

Zondag 9 oktober
28ste Zondag door het jaar C
09.30u: Overledenen van de parochie.
Casella di testo: Aangepast
 op : 


2 oktober

Contact met de parochie :

Parochie-assistente : Driessen Marleen,  Molenstraat 17, 3700 Tongeren

GSM : 0474/ 81.18.43  E-mail: driessenmarleen@hotmail.com

 

 

Voor alle informatie klik hier : Dekenaat Tongeren

Oktobergedachten

Oktober is in onze tijdrekening de tiende maand van het jaar al verwijst de benaming naar de acht (okto) maar dat stamt uit de Oud-Romeinse tijdrekening. Die begonnen het nieuwe jaar op 1 maart.

Weerspreuken

 

Laten we voor de verandering maar eens beginnen met weerspreuken. Het zijn wel geen strikt wetenschappelijke gegevens maar ze gaan toch terug op waarnemingen van mensen die dan hun bevindingen in mooie rijmpjes goten.

We beginnen met eentje over september die gevolgen heeft voor oktober. “Vallen de eikels in september af, dan zit de zomer vroeg in het graf.” Mooi verwoord en de eekhoorntjes zullen al dan niet vroeger aan het werk moeten om hun wintervoorraad op te slaan.

Houden de bomen hun bladeren lang, wees voor een strenge winter bang.” Dat zullen we dus goed in de gaten moeten houden want met deze energiecrisis kunnen we een strenge winter best missen. De langdurige droogte van de zomer zal wel invloed op het vallen van de bladeren hebben. Te weinig vocht leidt normaal tot vroeger afsterven. Laten we daar maar op hopen.

 

Nog weerverschijnselen

 

We kijken eens achterom hoe het in het verleden met het weer gesteld was in oktober. Dit zijn wél wetenschappelijke gegevens van ons aller KMI.

Uren zon. Gemiddeld krijgen we in oktober 113 uren zon. Daar maakte 1965 een behoorlijke uitzondering op door maar liefst 226 zonnige uren af te leveren, exact het dubbele. Het weinigste aantal uren zon kregen we in oktober 1998. We moesten het toen stellen met 43 uren!

De temperatuur. De gemiddelde temperatuur in oktober is 11,1 graden Celsius. In 2001 was dat gemiddeld 14,4 graden, en warmterecord. De koudste oktober ligt heel ver achter ons namelijk in 1881 toen ze het met gemiddeld 5,8 graden moesten stellen.

Neerslag. Normaal krijgen we in oktober 74,5 millimeter regen. De natste maand oktober kregen ze in 1932 toen er 227,1 mm regen viel. De droogste is niet zo lang geleden, in 1975 namelijk met slechts 5,2 mm.

Neerslagdagen. Gemiddeld valt er regen op 16,6 dagen in oktober. In 1974 zullen ze het geweten hebben. Toen was er maar één dag dat er geen regen is gevallen! 1908 en 1965 leverden een ex-aequo positief record op. Toen waren er maar vijf dagen dat er regen viel.

En de warmste oktoberdag ooit – sinds de waarnemingen – kenden we op 16 oktober 1901. Het kwik steeg toen tot 25,7 graden.